Gyógyhatás
A szurokfű antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik (timol- és karvakroltartalmának köszönhetően), A friss oregánó a spenóthoz, leveles zöldségekhez hasonlóan kiváló rostforrás. Magas vas-, mangán-, kalcium-, kálium és C-vitamin-tartalma van, valamint omega 3 zsírsavak is találhatóak benne.
Az oregánóból készült tea (1 tk. oregánó, 2 dl forró víz) görcsoldó, étvágygerjesztő, segíti az emésztést. Enyhíti az influenzás, megfázásos tüneteket, köhögéscsillapító hatása is van. Kis mennyiségű oregánóolajjal kezelhetőek a bőrproblémák, gombásodás és korpa ellen is használható. Az oregánóolaj majdnem csodaszernek számít, ugyanis antibakteriális hatásának köszönhetően 25 baktériummal - többek közt a staphylococcusszal, listeriával és a nagyon komoly fertőzéseket (mint agyhártya- és tüdőgyulladás) okozó pneomococcusszal szemben mutatkozott hatásos ellenszernek.
Mihez illik?
Az oregánót leginkább szárított, morzsolt fűszerként ismerjük és használjuk, pedig már a tőlem is lehet frissen is vásárolni. A szárított oregánó íze intenzív, aromája hasonlít a majorannáéhoz és a kakukkfűéhez, illata agresszívan kúszik fel az orrba, kifejezetten mézes aromájú.
Az oregánóról tipikusan az olasz konyha vagy még inkább a pizzák jutnak eszünkbe, pedig ennél sokkal többet tud. A görög konyha egyik alapfűszere, salátákhoz, sült húsokhoz, halakhoz adják, a törökök bárány- és birkahús fűszerezésére használják, a Fülöp-szigetek déli részén pedig vízibivalyhúshoz adják. Emellett az egyiptomi, libanoni, szír, palesztin, spanyol és portugál konyha fontos kelléke.
Zöldségekhez, fehér és vörös húsokhoz, halakhoz jól illik, megy hozzá a bazsalikom, a fokhagyma, a bors vagy a kakukkfű. Erőteljes íze miatt mindig fokozatosan adagolják, mert könnyen válik túl dominánssá az ételekben.
Éttermeknek, pizzériáknak frissen és száritva, Debrecen területén kiszállítást vállalok!